3 Haziran 2012 Pazar

Polisin de uyuması gerekiyor!

 Polisin büyük sorunlarından biri olan 12/24 vardiya sistemini uzmanlar masaya yatırdı. 


 

 

BUGÜN'ün "Polis 17 yıl az yaşıyor" haberi üzerine işyerlerindeki sürekli vardiya değişimini değerlendiren uzmanlar, "Uzun ömür için düzenli uyku şart. Aksi halde gelecek nesiller risk altında" uyarısında bulundu

Emekli polisler üzerinde yapılan istatistikler, yaşlaşık 40 ilde Emniyet Müdürlüğü tarafından uygulanan 12/24 vardiya sisteminin polisin ömrünü kısalttığı ortaya koymuştu. BUGÜN'ün dün "Polis 17 yıl az yaşıyor"  başlığıyla manşetten verdiği haberi değerlendiren uzmanlar, işyerlerinde uygulanan sürekli vardiya değişimini eleştirdi.

Uzmanlar, "Uzun ömür için düzenli uyku şart. Aksi halde gelecek nesiller de risk altında" değerlendirmesinde bulundu.



 

İŞİNE SARILAMAZ

Beynin dinlenmesi için kaliteli uykunun şart olduğunu söyleyen Fizyolog Prof. Dr. Nurselen Toygar, "Belli bir saatte yatmak ve kalmak, rüyasız, kabussuz uyku görmek. Buna 'Senkronize uyku' diyoruz. Bunun dışında uyku saatlerinin değişmesi, azalması veya artması çok önemli" dedi.

Beyin çalışırken bütün gün harcadığı bir madde var olduğunu anlatan Toygar sözlerine şöyle devam etti: "Bu bizim uyanıklığımızı, algılamamızı, öğrenmemizi, dikkatimizi sağlar. Söz konusu madde tam olarak sentezlenmediği durumda kolay harcanır. O kişi uyandığı zaman konsantrasyonu, dikkati, enerjisi, motivasyonu azalır. İşine sarılamaz dikkatini veremez. Özellikle araba veya kesici alet kullanan kişilerin ruh halini bozar. Yanlış bir şey yapmasına neden olur. Kişi sağduyusunu ve mantığını kullanamayabilir."



 

ÖMRÜ KISALTIR

Prof. Toygar, uzun ömür için biyolojik saate uyulması gerektiğine vurgu yaparak, "Aynı saatte yatma kalma ve yemekleri aynı saatte yemek gibi. Eğer bundan bir aksama olursa biyolojik saatimiz değişir ve yaşam süremizde kısalmalara neden olur. Çünkü uzun yaşamın sırrı iyi ve kaliteli uyku uyumaktır" ifadelerini kullandı.
Genetik Uzmanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin ise şunları kaydetti: "Düzensiz uyku insanda stres yapar.

Stres de vücutta oksijen radikali denilen moleküllerin birikmesine neden olur. Bu oksijen radikalleri genlerin üzerinde değişimlere yol açar. Bu mutasyonların bazıları önemli genlerde değişiklikler yapması halinde farklı genetik hastalıklar ortaya çıkarır. Bu durum daha sonraki nesillere yansır."

 
POLİSLER: ROBOT DEĞİLİZ

BUGÜN'ün "Polis 17 yıl az yaşıyor" haberine polislerden de destek geldi. Haberi doğrulayan polisler dijital ortamı mail yağmuruna tuttu. İşte mesajlardan bazıları:

* R.B. Bir polis memuru olarak personelimizin sorunlarını dile getirmeniz dolayısıyla teşekkürlerimi sunarım. Biz de insanız fabrikadan çıkan bir robot değil.

* Yalçın Kaya: Polisin sorunlarını çok samimi bir şekilde dile getirdiğiniz için teşekkürler.

* Mucip Öz: Haberi çok beğendim, inşallah yetkililer bu yazıyı görüp acil olarak çalışma saatleri sorunu ve diğer özlük hakları ile ilgili sorunlara neşter vururlar.

* C.F. : Polis sorunlarına dikkatiniz ve hassasiyetiniz için teşekkür ederim. Sesi çıkmayan kurumun sesi oldunuz.

* Misafir: Mesleğe başladığımda 23 yaşındaydım ve çocuk yüzlüydüm. Şimdi 30 yaşında gözüktüğümü söylüyorlar. Hem fiziksel hem ruhsal olarak çok yıprandım.

* Semih Kaynar: Bayram seyran gece gündüz hafta sonu demeden zor şartlar altında çalışıyoruz. Herkes polisin maaşına göz dikmiş ama lisans mezunu bekar maaşı 2 bin 180 lira. Zam değil insani şartlarda çalışmak istiyoruz.

* Mahmut Özkan: Bugün Gazetesi'ndeki haber için teşekkür ediyorum. Bizi konuşturmuyorlar, sesimiz oldunuz.

* B.E: Sorunlarımızı dile getirdiğiniz için teşekkür ederiz. Ben ayda 250 saat çalışıyorum. Herkesin bunu bilmesini ondan sonra beni eleştirmesini aldığım parayı değerlendirmesini istiyorum.



HABER: Bilal ŞAHİN / BUGÜN GAZETESİ
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 yorum

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© 2011 PMYO - PMYOHaber.Blogspot.Com - (Polismyo.com)
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top