14 Nisan 2011 Perşembe

Silahlarda Temizlik ve Bakım

Mezun olduktan sonra en çok yapacağınız işlerden biri de silah temizlemek pek silah nasıl temizlenir?


 

Bakım nedir?

 

Bakım,özetle kullanılan araç gereç ve makinanın sağlıklı iş görebilecek şekilde tutulması amacıyla uygulanan işlemlerdir.

 

Bakım çeşitleri nelerdir?(silahlar için) Bakım çeşitlerini Günlük bakım, Haftalık bakım, Atış öncesi bakım, Atış sonrası bakım,Kapsamlı bakım olarak sıralayabiliriz.
Bakımda kullanılan araçlar nelerdir?

 

Bakımda kullanılan araçlar;harbi(namlu içine salınan plastik,ahşap,bakır,pirinç malzemeden yapılmış üstüne bez dolanan veya takılan cubuk),kıl harbi,pamuklu bez,fırça,ahşap temizlik cubuğu(bir ucu sivri diğer ucu tornavida agzı şeklinde),söküme uygun tornavida,fiber ve çelik zımba,tutma ve ayırma cımbızları,çekiç(uygun ölçüde pirinç,plastik,ahşaptan mamül)plastik agızlı mengene,mıknatıs.

 
Bakım disiplinleri nelerdir?

 

Bakım tercihen ahşap,aydınlatması tam,silahın yüzeyine zarar vermeyecek pet veya bezler üzerinde yapılmalıdır.Bakım yapılacak alan fırlayıp kaybolması muhtemel parçaların kolaylıkla bulunabileceği bir yer olmalıdır.Yapılacak bakım çeşidine göre uygun ekipman hazır bulundurulmalıdır .Hiçbir parça zorlanmamalıdır.Sabitleme pimleri sökülürken silah plastik agızlı mengeneyle sabitlenmeli,uygun zımbalarla silahın kaplamasına ve boyasına zarar vermeden söküm yapılmalıdır.Kapsamlı söküm ve bakımlarda silahın parça dökümünü gösteren tablo hazır olmalıdır.Kalitesiz,nemli,çökmüş,işleme uygun olmayan ve gereğinden fazla yağ kullanılmamalıdır. Elle sökülemeyecek parçaları gereksiz yere sökmek sakıncalıdır.Silahı benzin ve tiner gibi maddelerle temizlemek, nebati ve hayvani yağlar kullanmak tehlikelidir.unutulmamalıdır ki ! silahlarımız sadece işaret ve baş parmaklarımız kullanılarak sahra sökümüne uygundur, gereksiz zorlamalar yapmamalıyız.
Günlük Bakım(çıkış_dönüş): Bu bakımda silah ana parçaları kontrol edilir,silah boşta kurularak tetiğin ve emniyetin sıhatli çalışıp çalışmadığı , parçalarda bir anormallik olup olmadigi kontrol edilir.Silah üstündeki ince nem,toz,elbise pamukçukları silinir.Namlu içi kıl harbi ile temizlenir.Amaç silah üzerinde toz,nem ve kirin birikimini engellemek.Paslanmaları engellemek ve erken fark etmektir.Silahın işlerliğinden ve emniyetinden emin olmaktır.

 

Haftalık Bakım: Silah ana parçalarına ayrılmalı(sahra sökümü),parçalar uygun bez ve yumuşak fırça ile toz,yağ kalıntısı,elbise pamukçuğundan arındırılmalıdır,ulaşılması güç ve köşeli yerlerdeki kalıntılar temizleme çubuğu(yumuşak ahşap) ile giderilmelidir,namlu içine kuru harbi uygulanmalıdır(tek yönlü,atım yatağından namlu ağzına doğru yiv set yönünde döndürerek).Silah temizleme yagı ile hafifçe yağlanmalı bu yağ çok uzun süre bekletilmeden temizlenmeli,ardından silah çok hafif koruyucu yağ ile yağlanmalı ve silinmelidir.(namlu içi dahil)

 

Atış Öncesi Bakım: Atis yapmadan önce silahin normal çalisip çalismadıgı kontrol edilir, silahin çalismasina engel olacak toz, kir ve namlu içinde yabanci maddelerin olup olmadıgı kontrol edilir.Namlu içi hafiçe yağlanır ve iyice kurulanır.

 

 

Atış Sonrası Bakım:

Atıştan sonra silahın ana parçaları sökülür,namluda, sürgü, yerine getiren yay ve sarjör içinde kalan is, yanmamis barut artiklari önce kuru bez ve fırça yardımıyla ardından temizleme yagı uygulanarak temzlenir.Namlu içine temizleme yagı ile ıslatılmış harbi tek yönlü ugulanır ardından kuru bezle harbileme yapılır bezler temiz çıkıncaya kadar bu işleme devam edilir.Parçalar tek tek kontrol edilip çatlak,kırım,vuruntu olup olmadığı tespit edilir.İnce koruyucu yağ tatbik edilerek Silah toplanır,saglıklı çalışıp çalışmadıgı kontrol edilir.
Kapsamlı Bakım:

Bu bakım kullanım yağunluğuna göre belirli aralıklarla yapılır.Silah tam ve ayrıntılı şekilde sökülür,bütün parçalar tek tek muayne edilir,yıpranmış veya miadını doldurmuş parçalar yenileriyle değiştirilir(yay vb.)parçalar tek tek temizlenir ve yağlanır,namlu içi bakır artığı temizliği yapılır(bknz.bakım onarım sabit konular).Silah toplanır ve işlerliği kontrol edilir.Silahın sıfırlaması sabitlenerek kontrol edilir, bozulmuş ise gez arpacık ayarı yapılır.
Share this post
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • Share to Google+
  • Share to Stumble Upon
  • Share to Evernote
  • Share to Blogger
  • Share to Email
  • Share to Yahoo Messenger
  • More...

0 yorum

:) :-) :)) =)) :( :-( :(( :d :-d @-) :p :o :>) (o) [-( :-? (p) :-s (m) 8-) :-t :-b b-( :-# =p~ :-$ (b) (f) x-) (k) (h) (c) cheer

 
© 2011 PMYO - PMYOHaber.Blogspot.Com - (Polismyo.com)
Designed by BlogThietKe Cooperated with Duy Pham
Released under Creative Commons 3.0 CC BY-NC 3.0
Posts RSSComments RSS
Back to top